DIETARY PATTERNS AND CARDIOVASCULAR HEALTH OF THE POPULATION (ESSE-RF) STUDY IN THE KEMEROVO REGION
https://doi.org/10.47470/0016-9900-2017-96-6-585-589
Abstract
About the Authors
Sergey A. MaksimovRussian Federation
M. V. Tabakaev
Russian Federation
Y. V. Danilchenko
Russian Federation
T. A. Mulerova
Russian Federation
E. V. Indukaeva
Russian Federation
G. V. Artamonova
Russian Federation
References
1. Godfrey S.G., Catherine A.R. Nutrition and cardiovascular disease. Arterioscler. Thromb. Vasc. Biol. 2007; 27 (1): 2499-506.
2. Flegal K.M., Carroll M.D., Ogden C.L., Johnson C.L. Prevalence and trends in obesity among US adults, 1999-2000. JAMA. 2002; 288 (1): 1772-3.
3. Hill J.O., Peters J.C. Environmental contributions to the obesity epidemic. Science. 1998; 280 (1): 1371-4.
4. Duffey K.J., Gordon-Larsen P., Jacobs D.R., Williams O.D., Popkin B.M. Differential associations of fast food and restaurant food consumption with 3-y change in body mass index: the Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study. Am. J. Clin. Nutr. 2007; 85 (1): 201-8.
5. Drewnowski A., Specter S.E. Poverty and obesity: the role of energy density and energy costs. Am. J. Clin. Nutr. 2004; 79 (1): 6-16.
6. Кунцевич А.К. Риск метаболического синдрома и питание населения. Ожирение и метаболизм. 2015; 12 (1): 3-10.
7. Максимов С.А., Иванова О.А., Зинчук С.Ф. Применение факторного анализа при определении стереотипов пищевого поведения населения. Гигиена и санитария. 2013; 92 (2): 45-7.
8. Lutsey P.L., Steffen L.M., Stevens J. Dietary intake and the development of the metabolic syndrome: The Atherosclerosis Risk in Communities Study. Circulation. 2008; 117 (6): 754-61.
9. Heidemann C., Scheidt-Nave C., Richter A., Mensink G.B. Dietary patterns are associated with cardiometabolic risk factors in a representative study population of German adults. Br. J. Nutr. 2011; 106 (08): 1253-62.
10. Шамшева Д.С., Богданов А.Р. Кардиопротективные эффекты средиземноморской диеты. Креативная кардиология. 2014; 1 (1): 57-63.
11. Симонова Г.И., Тутельян В.А., Погожева А.В. Питание и атеросклероз. Бюллетень Сибирского отделения Российской академии медицинских наук. 2006; 120 (2): 80-5.
12. Panagiotakos D.B., Pitsavos C., Skoumas Y., Stefanadis C. The association between food patterns and the metabolic syndrome using principal components analysis: The ATTICA Study. J. Am. Diet Assoc. 2007; 107 (6): 979-87.
13. Kim J. Dairy food consumption is inversely associated with the risk of the metabolic syndrome in Korean adults. J. Hum. Nutr. Diet. 2013; 26 (1): 171-9.
14. Колдунов И.Н., Рахманов Р.С. Анализ фактического питания и энерготрат лиц с заболеваниями системы кровообращения, находящихся в состоянии ремиссии. Гигиена и санитария. 2010; 89 (4): 69-71.
15. Максимов С.А., Индукаева Е.В., Артамонова Г.В. Интегральная оценка риска ишемической болезни сердца в эпидемиологических исследованиях (ЭССЕ-РФ в Кемеровской области). Сообщение I: возрастно-половые детерминанты. Профилактическая медицина. 2015; 18 (6): 34-9.
16. Максимов С.А., Табакаев М.В., Артамонова Г.В. Интегральная оценка риска ишемической болезни сердца в эпидемиологических исследованиях (ЭССЕ-РФ в Кемеровской области). Сообщение II: социально-экономические детерминанты. Профилактическая медицина. 2016; 19 (1): 24-9.
17. Улумбекова Г.Э. Здоровье населения в Российской Федерации: факторы риска и роль здорового питания. Вопросы питания. 2010; 79 (2): 33-8.
Review
For citations:
Maksimov S.A., Tabakaev M.V., Danilchenko Y.V., Mulerova T.A., Indukaeva E.V., Artamonova G.V. DIETARY PATTERNS AND CARDIOVASCULAR HEALTH OF THE POPULATION (ESSE-RF) STUDY IN THE KEMEROVO REGION. Hygiene and Sanitation. 2017;96(6):585-589. (In Russ.) https://doi.org/10.47470/0016-9900-2017-96-6-585-589